Deshirat

“Edhe ata qe jane te Krishtit e kane kryqezuar mishin bashke me pasionet dhe lakmite e tij” (Galatasve 5:24).

Parathenie
Ne gjuhen hebraishte dhe ne ate greke, Shkrimet e Shenjta perdorin 16 fjale per te shprehur fjalen ‘deshire’ si emer dhe 26 fjale per ta pershkruar ate si folje.

Shenjterimi deperton edhe deri ne kete zone te shpirtit te njeriut. Perendia e nisi punen e Tij ne momentin kur ne ia dorezuam jetet tona Atij, por prapeseprape ne jemi te ndergjegjshem se deshirat tona nganjehere na mundin. Xhon Ueslli (Wesley) e pranoi kete kur tha: “Vullneti im eshte i prirur (i fiksuar drejt Zotit), e megjithate pasionet e mia jane te devijuara”.

Pasionet e devijuara
Deshirat tona te mishit mund te jene shume te forta, aq te forta sa ta bejne shpirtin tone perseri skllav. “Qendroni, pra, te patundur ne lirine, me te cilen Krishti na liroi, dhe mos hyni perseri nen zgjedhen e skllaverise.” (Galatasve 5:1). Fuqia shenjteruese e Frymes se Shenjte na jepet, me qellim qe te na pastroje nga pasionet dhe deshirat e paudhesise, dhe t’i munde keto deshira, kur ato e pushtojne shpirtin. 

Mos deshiro asgje tjeter pervec Perendise
“Mos deshiro asgje tjeter pervec Perendise” – keshtu shkroi Xhon Ueslli. Ne jetet tona te perditshme, a e veme ne praktike kete keshille? Ne vend te saj, a nuk deshirojme ne gjerat e kesaj bote: pushimin, rehatin, dhe kenaqesine?

Deshira jone e vetme duhet te jete vete Zoti. Kur Ai na afrohet dhe na pyet: “C’mund te bej Une per ty?”, le te jete e tille pergjigja jone: “Zot, na jep plotesine e Frymes Tende”. Ne zemrat tona nuk duhet te kete deshire me te forte sesa kjo. Apostulli Pjeter shkroi tek 1 Pjetrit 1:13, “Prandaj, ngjeshni ijet e mendjes suaj, rrini zgjuar dhe mbani shprese te plote ne hirin qe do te vije mbi ju ne zbulesen e Jezu Krishtit”. A jane deshirat tona kaq te fiksuara ne Perendine? Psalmisti thirri: “Zemra ime eshte e prirur mire, o Perendi, zemra ime eshte e prirur mire” (Psalmi 57:7). Profeti Isaia shkroi: “Mendjes qe pushon te Ti, Ti i ruan nje paqe te persosur, sepse kjo ka besim tek Ti.”

Perfundim
Ky fiksim dhe themelim i deshirave tona teresisht tek Perendia eshte i mundur nepermjet sherbeses se Frymes se Shenjte. Ne fakt, Perendia perdor nje fjale tjeter me kuptimplote sesa fjala “i fiksuar”. Ai ben fjale per kryqezimin… “ata qe jane te Krishtit e kane kryqezuar mishin bashke me pasionet dhe lakmite e tij.” (Galatasve 5:24). Kjo eshte natyra e shenjterimit te vertete – te pastruarit dhe te larguarit e myshkut prej deshirave te shpirtit, me fjale te tjera, edhe deshirat tona te kesaj bote dhe te mishit mund te kryqezohen gjithashtu mbi kryq.

Mbrapa