Kujtesa

“…e mbaj zgjuar mendjen tuaj te kthjellet duke iu drejtuar kujteses suaj” (2 Pjetrit 3:1).

Parathenie
Egziston nje menyre e sigurte per te ditur nese kujtesa jone eshte ndikuar nga pasojat e mekatit. A nuk eshte e vertete se ne mbajme mend me mire te gjitha gabimet dhe fajet qe na kane bere te tjeret, por i harrojme shpejt te mirat dhe aktet e bamiresise? Le te shohim c’thone Shkrimet e Shenjta lidhur me kete veti te semure.

Perendia i harruar
Perendia e ndeshkoi popullin e Izraelit per harresen e tij. Tek Jeremia 2:32, Zoti thote: “Populli im me ka harruar nga nje numer shume i madh ditesh”. Moisiu e urdheroi popullin e Izraelit qe te kujtonte te gjitha gjerat qe Perendia kishte bere per te (shikoni Ligji i Perterire 24:22, 7:18, 16:3). Ai iu tha atyre ta respektonin diten e shtune si nje mbledhje te shenjte (5:15). 

Pjetri i inkurajoi lexuesit e tij qe vazhdimisht ta sillnin ne mend (ta kujtonin) shpetimin e mrekullueshem te siguruar per ta nepermjet Zotit Jezus Krisht. 
E megjithate ne e dime sesa a pabese, e dobet dhe pa mend mund te jete kujtesa jone. 

Sherimi i kujteses
Besimtaret kane ne dispozicionin e tyre te pakten tre gjera, te cilat mund ta tranformojne dhe ta sherojne kujtesen. 

1. Fjala e Perendise… “Por Une jua kam thene keto gjera qe, kur te vije momenti te kujtoheni se Une jua kisha thene” (Gjoni 16:4). Si mund ta mbajme mend Fjalen e Perendise, nese nuk gjejme kohe qe te mendojme thelle mbi kete Fjale?
2. Fryma e Perendise… “por Ngushelluesi, Fryma e Shenjte, qe Ati do ta dergoje ne emrin Tim, do t’ju mesoje cdo gje dhe do t’ju kujtoje te gjitha keto qe ju thashe” (Gjoni 14:26). A nuk e neglizhojme shpesh me vetedashje drejtimin (udheheqjen) qe na jep Kujtuesi Hyjnor?
3. Gjaku i Birit te Perendise… “beni kete ne perkujtimin Tim” (Luka 22:19). S’ka dyshim qe ky gjak nuk mund ta sheroje kujtesen tone mekatare, po qe se ai nuk ka pastruar ne fillim shpirtin nga mekati.

Perfundim
Ne kete pjese te studimit tone, jemi munduar te shfaqim natyren e shenjterimit ne shpirtin e njeriut. Kemi pare shkurtimisht punen e shumefishte te shenjterimit ne jetet tona, d.m.th. ne ndergjegjen tone, vullnetin, pasionet, deshirat, mendjen, imagjinaten dhe ne kujtesen tone. Secila prej ketyre vetive u shperfytyrua, u korruptua, u njollos dhe u be e semure per shkak te mekatit. Pali e quan kete “mendja e mishit” (Romakeve 7:20). Vetem puna e plote e shenjterimit mund ta heqe prej nesh kete aspekt te natyres sone mekatare. Atehere gjithcka qe eshte brenda nesh mund te bekoje Emrin e Shenjte te Perendise. “Beko, shpirti im, Zotin, dhe te gjitha ato qe jane tek une te bekojne emrin e tij te shenjte” (Psalmi 103:1). “…te hedhim poshte mendimet dhe cdo lartesi qe ngrihet kunder njohjes se Perendise dhe t’ia nenshtrojme cdo mendim degjeses se Krishtit” (2 Korintasve 10:5).

Mbrapa

Advertisements